De Superwoensdag, een verslag

Eindelijk was het zo ver, een eerste hoogtepunt in De Woensdagen van Ternat, onze Superwoensdag. Het beloofde een spannende avond te worden.

Een jaar geleden werd de eerste steen van High Five gelegd. Ons burgerinitiatief kreeg vorm, groeide beetje bij beetje en steeds meer mensen werden warm van het concept. Met een kleine groep mensen trokken we dit initiatief op gang, met volle goesting. We gingen op zoek naar een methodiek om mensen samen te krijgen, om samen na te denken over thema’s die Ternat aanbelangen en hieruit conclusies te trekken. Dit burgerinitiatief op gang krijgen was prioriteit!

Ondertussen zijn we zes woensdagen verder, heeft heel Ternat onze krant gelezen en hebben we meer dan 700 volgers op Facebook. De bal is aan het rollen en dat willen we  zo houden. Op de Superwoensdag lieten we een aantal springers aan het woord. Ze namen ons mee doorheen hun ervaringen van de voorbije Woensdagen en vertelden ons over de concrete punten die hun bijbleven. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk!

Daarna deed Lily onze verdere plannen uit de doeken, want de Woensdagen gaan gewoon voort. Het burgerinitiatief staat niet stil, ook na de verkiezingen blijven we verder werken. Dit is het essentieel deel van onze zandloper-politiek. Burgers die met ideeën en bezorgdheden naar High Five komen, waar ambassadeurs van High Five het oppikken om mee te nemen naar de gemeenteraad en later terug te koppelen naar het burgerinitiatief.

Je hoort het al,  onze droom is groter. Namelijk om samen met dit burgerinitiatief te gaan besturen in Ternat.

Hoe we dit concreet willen aanpakken, werd duidelijk op de  Superwoensdag. Zoals de zandloper het uitlegt, hebben we ambassadeurs van High Five nodig die de burgerbeweging willen vertegenwoordigen bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Daarom moeten we aan politiek doen, op onze eigen positieve manier, vòòr Ternat. Met de lijst die de naam ‘Voor Ternat’ draagt , zal je ons in oktober in het stemhokje terugvinden.

Tijdens de Superwoensdag maakten een paar kandidaat-ambassadeurs zich bekend. Maar wie dit juist zal zijn en op welke plaats iedereen zal staan, zal bepaald worden door een grotere groep springers. Springers zijn mensen die zich engageren binnen het burgerinitiatief maar niet politiek willen opkomen. Op die manier willen we de link zo goed mogelijk bewaren en echt, zoals de naam het zegt, een lijst Voor Ternat zijn.

Otto Jan liet ook huidig burgemeester Luc aan het woord, die een nieuw concept lanceerde. Op de Zaterdagen van Ternat is het de bedoeling dat burgers zelf in de gemeente aan de slag gaan met hulp van de ambtenaren. Zo sprak hij bijvoorbeeld over het wegje tussen de Meersstraat en het Scoutsbos dat we samen kunnen heraanleggen.

Bij het begin van de avond had iedereen wel wat zenuwen over het verloop van de avond en over de reacties op de lancering van de naam van onze lijst. Op het einde van de avond liep iedereen over van energie, de reacties waren hartverwarmend en wij zijn klaar om door te gaan!

 

Tot op een volgende Woensdag van Ternat!