Het relaas van de Woensdag van Ternat die vrijdag plaatsvond

woensdag op vrijdag

Een warme zomeravond leek ons het gepaste moment om de drie laatste thema’s uit de top-10 op High Five los te laten. Vrijdagavond verzamelden we in WZC Kappeleveld en gingen we met een kleine maar ijverige groep aan de slag. We smeten duurzaamheid, diversiteit en communicatie op tafel en onderzochten hoe dit beter kan in Ternat.

Al snel bleek dat duurzaamheid hét thema van de avond zou worden. De brainstormsessie van een half uur liep uit en verschillende subthema’s passeerden de revue. We hadden het over het bevorderen van biodiversiteit, over een groenere gemeente, over kernverdichting en het behoud van open ruimten, over groepsaankopen voor groene energie en coöperatieve windmolens. 

Natuurlijk staken een aantal topics er met kop en schouders bovenuit. Als we Ternat binnen 10 jaar binnenwandelen, wat willen we dan zien: Een gemeente met ruimte voor duurzame mobiliteit. Een gemeente waar de fietser koning is, waar er voldoende voorzieningen zijn voor fietsen en waar fietsdelen en fietstaxi’s geen onbekenden zijn. Daarnaast zien we ook (dat een van de vele Ternatse kerken) een duurzaamheidscentrum kan worden, waar ‘tips and tricks’ gedeeld kunnen worden, waar plaats is voor een lokale markt, een zero-waste shop en waar repaircafé’s het overnemen van de wegwerpcultuur. We moeten dromen van een passieve gemeente, zeker voor de gemeentelijke infrastructuur. 

Diversiteit leek een moeilijker thema omdat het zo breed geïnterpreteerd kan worden. Diversiteit is allesomvattend, het gaat over jong en oud, over gezinssamenstelling, over afkomst, over op reis gaan of niet op reis gaan, … We waren het wel snel eens over een paar zaken: Diversiteit moet een vanzelfsprekendheid worden, we moeten elkaar respectvol benaderen en we kunnen alleen maar groeien door diversiteit te omarmen en uit te gaan van de sterktes die ermee gepaard gaan. 

Het derde thema: communicatie. Ternat bloeit van mooie initiatieven, kent een actief verenigingsleven en biedt heel veel diensten aan. Maar vaak raakt de juiste info niet tot bij de burger. Om burgers meer te betrekken en te informeren over hun opties, is er volgens ons nood aan een gecentraliseerd informatiepunt. Wij dachten aan een centrale gemeentelijke communicatiedienst, een app en een gebruiksvriendelijke website die ook meteen de mogelijkheden van het E-loket uitbreidt. Daarnaast werd ook geopperd om het communiceren van beleidsbeslissingen met de burger te gaan verbeteren door bijvoorbeeld gemeenteraden te streamen en een duidelijke kalender op te maken voor héél Ternat. 

Kortom, het was een boeiende avond waarmee we de 10 gekozen topics van High Five hebben afgerond. 

Wat mij bijblijft na vanavond. Als ik Ternat binnen 10 jaar binnenwandel zie ik een volledig plasticvrije gemeente, met een jaarlijks informatie-festival en waar de positieve kracht van diversiteit duidelijk merkbaar is.