Ternat verdient haar koningsdag

De tweede Woensdag

Woensdag 4 oktober was het weer zover, mijn 2e sessie High Five Ternat stond op de agenda.  De eerste bijeenkomst met de presentatie en de stemming met betrekking tot de aandachtsgebieden had mijn interesse al gewekt ondanks het gevoel nog niet echt te weten hoe in deze beweging te kunnen bijdragen. De nieuwsgierigheid had de bovenhand en ondanks dat ik andere dingen te doen had ben ik naar Wambeek vertrokken om de bijeenkomst bij te wonen.

 

De aanpak was anders deze keer, veel directer en to-the-point. Het onderwerp 'vrije tijd, sport, cultuur en het verenigingsleven' spreekt iedereen aan na een korte introductie werden de potloden geslepen om daarna onze eigen toekomstvisie neer te pennen. Wat opviel was de grote diversiteit aan onderwerpen en aandachtspunten. Soms een enkel steekwoord tot volledige verkiezingsslogans. Men zegt dat Vlamingen behoudend zijn in het communiceren maar als Nederlander kan ik zeggen dat de groep waar ik bij was aangesloten zeker niet onderdoet voor de Noorderburen. Het papier stond dan ook snel vol met allerhande proza en zo te zien was dat niet anders aan de andere tafels.

 

Verschillende groepen leveren natuurlijk verschillende ideeën en suggesties wat natuurlijk de discussie alleen maar interessanter maakt. het was snel duidelijk dat er een rode draad was tussen de ideeën op de presentatiebladen van de brainstormsessies. Onder genot van een drankje, ik kan mij wel vinden in deze Vlaamse way-of-life, presenteerden de tafelvoorzitters 2 kernpunten. Ook ik mocht mijn tafel vertegenwoordigen voor het presenteren van onze suggestie om een Ternatse feestdag te introduceren waarbij iedereen kan participeren. Alle Ternatse verenigingen en organisaties kunnen tijdens deze dag het beste van zichzelf laten zien, al dan niet in stoetvorm en verschillende podia in ware koninginnedagstijl. Ik werd er natuurlijk op gewezen dat het nu koningsdag is, maar dat maakt niet uit, het idee is hetzelfde. Blijkbaar heeft het 17 jaar in België wonen toch voor de nodige integratie gezorgd waardoor dat feit mij even ontgaan was.

 

Natuurlijk waren er nog veel meer ideeën en initiatieven maar het sleutelwoord was toegankelijkheid en laagdrempelig voor alle inwoners van Ternat tot sport, cultuur en verenigingsleven. Ruimte voor ontspanning en onderling contact zijn belangrijk voor iedereen en zorgt voor samenhang van de bevolking. Integratie tussen scholen en sport- en cultuurverenigingen om zo de diversiteit van het aanbod te leren kennen en nog veel meer soortgelijke plannen. In een paar uur tijd is er voldoende informatie naar boven gekomen dan er in 1 legislatuur gerealiseerd kan worden.

 

Ik kijk dan ook weer uit naar de volgende Woensdag om zo mijn steentje bij te dragen aan een fantastisch Ternat waar het goed wonen, werken en ontspannen is.